Quantcast
Channel: Notiser – Trailer.se
Viewing all 3270 articles
Browse latest View live

Ikea snackade schysta transporter med facket

$
0
0

Igår träffades representanter från Svenska Transportarbetarförbundet och Internationella transportarbetarfederationen (ITF) företrädare för Ikea i London för att diskutera schyssta transporter.

Parterna träffades redan i höstas för att diskutera ämnet och nu fortsatte samtalen. Enligt en artikel på tidningen Transportarbetarens hemsida var Transports internationella sekreterare Magnus Falks reflektion över mötet ”försiktigt positiv”.

– Vi är överens om att jobba tillsammans mot social dumping och vi har lagt ett antal förslag som de ska tänka på tills vi ses igen senare i vår. Bland annat har vi föreslagit att vi gemensamt ska gå ut på p-platser och träffa chaufförerna, eller att vi följer med Ikea på deras revisioner, säger Magnus Falk till tidningen.

Facket har även föreslagit någon form av visselblåsarsystem så att anställda kan slå larm om de upptäcker några oegentligheter i transportörsleden. Facket ville också att Ikea skulle ställa sig bakom europakampanjen Fair transport och att representanter från facket kan få vara ute på varuhusen och samla in namnunderskrifter.

Enligt Magnus Falk föreslog man även att facket skulle få vara med i Ikeas upphandlingar och titta på företagen som är med där och att facket och Ikea träffas ett par gånger om året för att gå igenom problem som dykt upp.

Inlägget Ikea snackade schysta transporter med facket dök först upp på Trailer.se.


Region Blekinge kräver bättre infrastruktur i Sydsverige

$
0
0

Sverige måste rusta sin infrastruktur i Sydsverige för att göra transporter till och från svenska företag och svensk industri hållbara och konkurrenskraftiga. Det menar Region Blekinges styrelse i ett yttrande till Näringsdepartementet över Trafikverkets förslag till planeringsunderlag för infrastrukturen 2018-2029.

I ett pressmeddelande skriver man att en väsentlig del av svensk import och export passerar Sydsverige och att den ökande handeln mot centrala Europa, östra Europa och Asien kräver nya satsningar i infrastrukturen.

Synen på hur infrastrukturen bör utvecklas i södra Sverige delar Region Blekinge med övriga regioner i Sydsverige; Blekinge, Skåne, Kronoberg, Kalmar, Jönköping och Halland står enligt pressmeddelandet enade om vilka satsningar i infrastrukturen som Sverige måste göra för att transporter till och från svensk industri och svenska företag ska vara konkurrenskraftiga.

Den gemensamma synen innebär tre prioriteringar:

• Den interregionala tillgängligheten måste öka, det vill säga tillgängligheten mellan regioner och resor på längre avstånd måste bli bättre.

• Sydsverige måste knytas samman, arbetsmarknaden måste göras större genom bättre förbindelser mellan större städer, mindre orter och deras omland.

• Godstransporter måste bli hållbara och konkurrenskraftiga.

Region Blekinge anser, utifrån överenskommelsen, att de viktigaste satsningarna i regionen är att:

• Kommunikationer mellan regionerna måste bli bättre.
Åtgärder: Öka kapaciteten på Blekinge Kustbana och Kust till kustbanan.

• Förbindelserna mellan Sveriges större städer, andra orter och omland måste förbättras så att pendlingsmöjligheter, och därmed arbetsmarknaden, blir större. Detta främjar utvecklingen i regionerna.
Åtgärder: Börja bygg sträckan E22 mellan Lösen och Jämjö under 2019 och lägg in sträckan Björketorp-Nättraby i planen.

• Skapa konkurrensmässiga och hållbara transporter.
Åtgärder: Börja rusta och bygg ut den samhällsekonomiskt lönsamma Sydostlänken.

Samtliga dessa förslag har meddelats till Näringsdepartementet i yttrandet.

Dessutom anser Region Blekinge att Trafikverket måste öka sin kunskap om transportutvecklingen hos våra närmsta grannar, Polen och de baltiska staterna, där stora investeringar görs i transportinfrastruktur och hamnar vid Östersjön.

– Vårt strategiska läge gör att ett starkt Blekinge och ett starkt Sydsverige gynnar hela Sveriges tillväxt och framsteg. Vi vill samverka med staten, kommunerna, näringslivet och andra aktörer för att på bästa sätt ge förutsättningar för Blekinges, Sydsveriges och Sveriges utveckling, säger Christina Mattisson (S), regionråd.

Inlägget Region Blekinge kräver bättre infrastruktur i Sydsverige dök först upp på Trailer.se.

Ny webbportal för grönare transporter

$
0
0

En ny webbportal och utvecklingsplan ska göra transporter inom Europa mer hållbara. Portalen och planen är ett resultat från EU-projektet Swiftly Green som avslutades vid årsskiftet. Syftet är att underlätta för transportörer och beslutsfattare att välja åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser, utan att öka kostnaderna för transporterna. Closer vid Lindholmen Science Park har lett projektet.

– Efter över två års arbete har vi lyckas få fram över 130 konkreta åtgärder som kan bidra till att sänka utsläppen av växthusgaser och stötta utvecklingen av transportkorridorer inom Europa. Det handlar om förslag till enskilda aktörer men också om framtida lösningar. Resultatet är sammanställt i en webbportal och en utvecklingsplan som kan användas av alla som arbetar med transport och logistik i Europa, säger Sofie Vennersten, projektledare på Closer vid Lindholmen Science Park.

Projektet Swiftly Green startade 2013 med uppdraget att skapa förutsättningar för hållbara transporter och gröna logistiklösningar i tio strategiskt utpekade transportkorridorer i Europa. Projektet har byggt sitt arbete på korridoren mellan Helsingfors i Finland och Valletta i Italien som går under benämningen Scandinavian-Mediterranean Corridor.

– Resultatet från projektet kan utgöra ett värdefullt verktyg för de europeiska koordinatorerna i deras arbete med att öka hållbarheten i det europeiska transportsystemet, säger Sofie Vennersten.

The Green Corridor Portal innehåller webbaserade verktyg för att stödja beslutsfattare i förslag på framtida åtgärder som påverkar transporternas hållbarhet och utsläpp. Genom verktygen ges möjlighet att mäta utsläppsdata, värdera potentiella transportalternativ samt via sökmotor sortera och värdera relevanta förslag på åtgärder.

The Green Corridor Portal finns här

Inlägget Ny webbportal för grönare transporter dök först upp på Trailer.se.

Ny försäljningschef på TIP

$
0
0

Martin Kvarnered har anställts som försäljningschef i TIP Trailer Services Sverige AB. Han kommer närmast från Volvokoncernen där han haft ett flertal olika kommersiella befattningar inom både Volvo Lastvagnar och Volvo Financial Services.

– Hans kompetenser kommer att bli ett starkt bidrag till TIP Trailer Services fortsatta utveckling och positiva tillväxt i Sverige, säger Christian Petersen, General Manager, Nordic, i ett pressmeddelande.

Martin är 44 år, bor i Mölndal och han har en civilekonomexamen från Uppsala Universitet.

Inlägget Ny försäljningschef på TIP dök först upp på Trailer.se.

Regeringens budgetåtgärd ökar Trafikverkets räntekostnad

$
0
0

I onsdagens Göteborgs-Posten framgick det att årets intäkter från trängselskatten i Göteborg går till regeringens budget och att Trafikverket får låna pengar till investeringar i Göteborg så som Västsvenska paketet.

Kommunalråd Johan Nyhus (S) sade sig vara besviken.

– Vi hade velat bli vidtalade, få informationen. Det är viktigt med tanke på hur debatten varit i Göteborg. Nu får regeringen eller Trafikverket förklara det här för att skapa trygghet bland göteborgarna, sade han till Göteborgs Posten.

Han gav även stadsjuristen i uppdrag att utreda om regeringens beslut innebar ett avtalsbrott.

I dagens Göteborgs-Posten kunde man läsa ett förtydligande från infrastrukturminister Anna Johansson (S) som genom sin pressekreterare Elin Tibell lät meddela att:

”Det är inte en chans att trängselskatterna skulle kunna gå till något annat än just Västsvenska paketet då det är ett riksdagsbeslut i grunden. Den budgettekniska åtgärden, som är en del av det paket regeringen berättade om redan i december 2015, medför ingen försening av arbetet med berörda infrastrukturprojekt”.

Ett förtydligande som Anna Johansson kallade en rättelse på sin Twitter:

”Bra att Göteborgs-Posten nu tar in rättelsen ang. felaktigheter i gårdagens artikel” skrev hon där.

Vad som dock inte framgick av detta förtydligande är att denna ”budgettekniska” åtgärd innebär en ökad räntekostnad för Trafikverket. Trailer.se ställde frågan till Anna Johanssons pressekreterare och fick följande svar:

”I och med att Trafikverket upptar lån innebär det en ökad räntekostnad. Givet det låga ränteläget bedöms denna dock att bli ringa. Regeringen återkommer kring hur den ökade räntekostnaden ska finansieras”.

Inlägget Regeringens budgetåtgärd ökar Trafikverkets räntekostnad dök först upp på Trailer.se.

Trafikverket förlorade tvist om vägskötsel

$
0
0

Trafikverket gjorde fel när de förkastade NCC Roads anbud för drift och skötsel av vägar i Hudiksvall och Borlänge med utgångspunkten att anbuden hade för lågt pris. Högsta förvaltningsdomstolen ger NCC Roads rätt mot Trafikverket som nu tvingas ta med NCC:s anbud i en ny utvärdering.
– Det är en lättnad att få rätt efter så lång tid och efter att ha förlorat mot Trafikverket i två lägre instanser, säger Eric Thunegard, chefsjurist på NCC Industri.
Han framhåller att NCC hela tiden har hävdat att Trafikverket agerat fel juridiskt eftersom det saknats förutsättningar att förkasta NCC:s anbud.
– Efter noga övervägande lämnade vi ett anbud där den rabatt som normalt ligger utspridd på olika poster i anbudet synliggjordes med negativ prissättning, säger Henrik Lövgren, division manager i NCC Infraservices. Negativ prissättning innebär i de aktuella anbuden att NCC på några poster betalar Trafikverket istället för tvärt om.
– Vi valde att använda oss av denna möjlighet i förfrågningsunderlaget för att kunna lämna ett så konkurrenskraftigt anbud som möjligt, säger Henrik Lövgren. Vi vill se upphandlingar som premierar utvecklingen i kontrakten istället för lägsta pris, där partnering är ett alternativ. Det är mycket ovanligt att vi lämnar anbud med negativ prissättning och det är inte vår ambition att det ska bli vanligare. Förhoppningsvis kan domen inspirera Trafikverket och en del kommuner att välja andra utvärderingskriterier än lägsta pris.

Inlägget Trafikverket förlorade tvist om vägskötsel dök först upp på Trailer.se.

Trävarufrakter på agendan när minister besökte Derome

$
0
0

På onsdagen besökte infrastrukturminister Anna Johansson (s) Halland för att träffa näringsliv och beslutsfattare. Trävarukoncernen Derome fick möjlighet att diskutera transport och infrastruktur när ministern besökte Deromes sågverk i Kinnared.
Som Sveriges största familjeägda träindustri med verksamhet i flera delar av landet, inte minst i Västsverige och Halland, så kör Derome varje år omkring 350 000 mil med egna fordon för att leverera huskomponenter, byggmaterial, virke och pellets. 80 procent av transporterna sker inom Halland.
Derome-gruppen framhåller att skogsnäringen står för tio procent av Sveriges industri, där Halland spelar en viktig roll. Här är tillväxten 20 procent större än avverkningen och sågverken bidrar till en levande landsbygd och skapar arbetstillfällen. För fortsatt tillväxt krävs insatser för att förbättra infrastrukturen, så att landsvägarna kan tillgodose behoven på framkomlighet och säkerhet.
I takt med att Deromes verksamhet expanderar, så kommer transporterna att fortsätta öka, men med smart infrastruktur finns möjlighet att minska trycket på vägarna. Budskapet till infrastrukturminister Anna Johansson under onsdagen var tydligt: Det måste satsas på framkomlighet för säkra leveranser och möjlighet till tyngre fordon för att minska avtrycket på vägar och miljö.
– Sågverken kan vi inte flytta och skogen ligger där den gör, därför är ett bra vägnät avgörande för vår verksamhets fortsatta utveckling, säger Gunnar Jakobsson, vd i Derome Timber. Vi vill också gå vidare med möjlighet att lasta 74 ton på lastbilarna, vilket minskar antalet transporter och likaså slitaget på vägarna. För skogsbruket skulle det innebära drygt 25 procent färre transporter. Med möjlighet att lasta mer på våra transporter skulle bränsleförbrukningen per transport minska med 5 – 17 procent och koldioxidutsläppen i samma omfattning.
Vägarna i regionen har uppmärksammats en hel del under de senaste åren, där både Falkenberg och Varbergs kommuner arbetat med frågan och nu hoppas på ett nationellt intresse. Carl-Tore Bengtsson, vd i Derome Byggvaror & Träteknik, lyfte i mötet med infrastrukturministern fram Deromes expansion och menade att ett fortsatt eftersatt vägnät berör verksamheten negativt på flera sätt.
– Dels påverkar det våra transporter till och från våra anläggningar, dels möjligheten att anställa fler medarbetare, säger han. I takt med att verksamheten växer behöver vi medarbetare på flera håll i länet, men då krävs ett smidigt och säkert vägnät för de som pendlar. Tidsödande transport vill vi inte erbjuda varken våra medarbetare eller kunder.

Inlägget Trävarufrakter på agendan när minister besökte Derome dök först upp på Trailer.se.

Låglönechaufförer kör avfall till Renova

$
0
0

Lastbilstransporter med sopor från hamnen i Göteborg till kommunala bolaget Renova körs av lågavlönade chaufförer från Rumänien och Slovakien. Skaraslättens Transport står bakom transporterna medan chaufförerna finns hos inhyrda åkare. Enligt tidningen Transportarbetaren har facket försökt få till kollektivavtal utan att lyckas.

– Det är vår engelska kund som handlat upp transporterna. Vi är inte ansvariga, säger Peter Ericsson, försäljningschef på Renova, till Transportarbetaren.

Renova som är ett helägt kommunalt bolag har ett visst ansvar för att transporterna sker på ett korrekt sätt erkänner Peter Ericsson men han vill inte ta på sig huvudansvaret. Han poängterar att Renova inte är involverade i upphandlingen och hänvisar till kunden och rederiet.

Förste vice ordförande i Renovas styrelse, den socialdemokratiske politikern Abbas Zarinpour, ser allvarligt på situationen.

– Min inställning är att alla som jobbar i Sverige ska ha svensk lön! Det är inte acceptabelt om företag konkurrerar genom underbud, säger han.

Abbas Zarinpour menar också att Renova har ett långtgående ansvar även om transporterna upphandlas av någon annan då godset faktiskt ska till Renova.

När tidningen Transportarbetaren besökte Renovas anläggning såg de en strid ström av lastbilar märkta med Skaraslättens transport eller med TD Åkeris logga. De möter även en rumänsk chaufför som säger att han är anställd av Skaraslättens transport. Enligt honom har chaufförerna ut 18 000 kronor i månaden.

Samuel Ask som är vd på Skaraslättens transport vill inte svara på Transportarbetarens frågor om chaufförernas löner. Han säger sig inte ha tid utan ber tidningens journalist skicka ett mejl med frågorna. Tidningen har även sökt ansvariga på TD Åkeri utan att lyckas.

Bakgrund:

Skaraslättens Transports förra huvudman David Stridh dömdes 2014 till 3,5 års fängelse för grov ekonomisk brottslighet. Samuel Ask tog över ledningen för bolaget när David Stridh häktades 2011.

Inlägget Låglönechaufförer kör avfall till Renova dök först upp på Trailer.se.


Stockholmarna vill ha Östra länken

$
0
0

Enligt en färsk Demoskopundersökning är nio av tio invånare i Stockholms län positiva till Östra länken. En förbindelse som sammanbinder Norra och Södra länken skulle tillsammans med Essingeleden utgöra den sista pusselbiten för att få en ringled runt Stockholm.

Bland borgerliga sympatisörer och boende i Nacka/Värmdö är stödet nära hundra procent. Bland Socialdemokrater är 88 procent positiva till Östra länken. Även bland de som röstade på Miljöpartiet är en stor majoritet, två av tre positiva till Östra länken.

-Det är glädjande att Östra länken har ett så pass starkt stöd. Östra länken skulle öka tillgängligheten med både bil och buss. Tänk vilken stark och attraktiv kollektivtrafik vi skulle kunna få med en BRT-linje! Dessutom minskar trafiken i innerstaden vilket frigör ytor för cyklister och gångtrafikanter. Östra länken skapar en vinn-vinn-situation för alla, säger Bertil Moldén, vd för Bil Sweden, i ett pressmeddelande.

Enligt pressmeddelandet visar undersökningen att inom samtliga grupper är en majoritet positiva – kvinnor respektive män, unga respektive äldre. Även en betydande majoritet bland de tillfrågade som saknar körkort eller de som inte har tillgång till bil är också mycket positiva.

– Ska Stockholmsregionen klara alla kommande utmaningar med exempelvis bostadsbrist och trängsel måste vi investera i nya vägar, som i sin tur möjliggör bostadsbyggande och ökar framkomligheten. En komplett ringled runt Stockholm ökar attraktionskraften och skapar goda möjligheter för ökad tillväxt – i hela landet, avslutar Bertil Moldén.

Inlägget Stockholmarna vill ha Östra länken dök först upp på Trailer.se.

Forskning om fordonståg för bättre miljö

$
0
0

När lastbilar kör efter varandra i så kallade fordonståg minskar bränsleförbrukningen med en sjättedel per fordon. Men eftersom avståndet mellan fordonen bara är några meter krävs av säkerhetsskäl att realtidskommunikationen mellan lastbilarna aldrig felar. Forskning från Högskolan i Halmstad föreslår nya metoder för en tillförlitlig lastbilskommunikation.

Det finns flera fördelar med att lastbilar i framtiden kör i så kallade fordonståg tätt efter varandra under färd på motorväg. Först och främst gör det minskade luftmotståndet runt lastbilarna att bränsleförbrukningen sjunker drastiskt. Enligt ett pressmeddelande från Högskolan i Halmstad visar tester att lastbilarna som följer ledarlastbilen kör samma sträcka på 16 procent mindre bränsle. Även den främsta lastbilen gynnas av fordonståget – den minskar sin bränsleförbrukning med uppskattningsvis fem procent. Fordonståg, som kallas för platooning på engelska, spås även leda till bättre trafiksäkerhet och ett mer effektivt utnyttjat vägnät.

– Allt pekar på att fordonståg kommer att rulla på våra motorvägar inom några år. Produktutveckling och forskning har pågått länge. Men det kvarstår fortfarande många tekniska utmaningar som måste lösas, bland annat en tillförlitlig kommunikation mellan lastbilarna, säger Marcus Larsson som presenterar sin forskning inom området vid sitt licentiatseminarium på Högskolan i Halmstad i dag.

Lastbilarna i ett fordonståg kommunicerar med varandra över radio, via ett wifi-liknande protokoll, för att öka deras uppfattning om varandra och omgivningen. Marcus Larssons forskning syftar till att förbättra förutsättningarna för denna kommunikation.

– Eftersom kommunikationen sker via en relativt hög radiofrekvens så krävs det att antennerna i princip har fri sikt. Detta, i kombination med lastbilarnas storlek och geometri, samt att de kör i föränderliga miljöer, gör att en tillförlitlig kommunikation mellan fordonen är tekniskt komplicerad, säger Marcus Larsson.

Han har tittat på en lösning med två antenner per lastbil för att undvika radioskugga mellan fordonen – en antenn på varje backspegel. På så sätt kan systemet hela tiden använda den av de två antennerna som har fri sikt till övriga antenner i fordonståget, till exempel den antenn som befinner sig i en innerkurva. Marcus Larsson har även tagit fram en metod för att kommunikationen ska vara så uppdaterad som möjligt mellan fordonen, baserad på kvaliteten av tidigare informationsöverföring.

– Jag hoppas att resultaten av min forskning kan bidra till utveckling av effektiva fordonståg. Av miljöskäl är det viktigt att fordonstågen så snart som möjligt blir en verklighet, säger Marcus Larsson.

Inlägget Forskning om fordonståg för bättre miljö dök först upp på Trailer.se.

Trögt med trängselskatt från utländska fordonsägare

$
0
0

Transportstyrelsen har vissa problem med att få in trängselskatt från utländska fordonsägare, bland annat eftersom betalning av trängselskatt endast kan ske från vissa länder.
Sveriges Radio P4 Göteborg rapporterar att detta framgår av erfarenheterna från 2015 som var det första året då även ägare till utländska fordon blev skyldiga att betala trängselskatt när de trafikerade trängselskattepliktiga vägar i Göteborg.
Cirka en procent av de uppemot 913 miljoner kronor som Transportstyrelsen krävde i trängselskatt under 2015, avser utländska fordonsägare.
Sveriges Radio P4 Göteborg rapporterar att Transportstyrelsen har haft en del problem med att få in pengar från andra länder. Dessutom har Transportstyrelsen endast fått tillgång till namn och adresser från fordonsregister i elva länder och fordon som har registrerats i svenska betalstationer har kommit från ett 50-tal länder. Betalningsviljan är dock god hos fordonsägarna från andra länder som får trängselskattekrav och 90 procent betalar före förfallodatum.
Jonas Maran, verksamhetsutvecklare på Transportstyrelsen är ganska nöjd med hur det första året har fungerat då utländska fordonsägare fått betala trängselskatt.
– Ja, trängselskatten för utländska fordonsägare klarar av att bära sina egna kostnader, säger han till Sveriges Radio P4 Göteborg.

Inlägget Trögt med trängselskatt från utländska fordonsägare dök först upp på Trailer.se.

Tjuvar stal elektronikvaror ur parkerad lastbil

$
0
0

Natten mellan fjärde och femte februari utsattes en lastbilsförare för inbrott i sin långtradare när han stod parkerad för nattvila i Östberga, Stockholm.
Polisen i Stockholm rapporterar att lastbilens förare upptäckte inbrottet när han vaknade efter att ha tagit sin nattvila i lastbilshytten.
Tjuvarna stal elektronik till ett större värde. I samband med att lastbilsföraren vaknade såg han en personbil, troligen en Audi, lämna platsen.

Inlägget Tjuvar stal elektronikvaror ur parkerad lastbil dök först upp på Trailer.se.

25-åring åtalas för att ha kört lastbil drogpåverkad

$
0
0

En man i 25-årsåldern har åtalats för drograttfylleri sedan han i mitten av december stoppades när han körde lastbil på E18 vid Romberga utanför Enköping.
Enköpings-Postens nätupplaga rapporterar att det av blodprovet som togs vid tillfället framgår att mannen hade spår av cannabis i blodet.

 

Inlägget 25-åring åtalas för att ha kört lastbil drogpåverkad dök först upp på Trailer.se.

Statoil erbjuder HVO i Helsingborg

$
0
0

Statoil fortsätter att öka tillgängligheten till fossilfri diesel för den tunga yrkestrafiken. Nu erbjuds förnybar diesel så kallad HVO100 på Statoils truckdieselstation på Bunkagårdsgatan i Helsingborg. Utbyggnaden är en del av Statoils satsning att erbjuda helt förnybara alternativ längs de viktiga trafikstråken.

– Allt fler åkerier vill köra på fossilfria drivmedel. Med vår nya HVO100-anläggning i Helsingborg gör vi det enklare för yrkestrafiken att välja ett förnybart alternativ och minska sin klimatpåverkan, säger Helena Fornstedt, Senior Director Fuel på Statoil.

Sedan början av 2015 har utvalda kunder kunnat tanka HVO100 på Statoils stationer i Götene och Länna. Under hösten öppnades pumparna upp för alla transportkunder och man började även sälja HVO100 i Norrköping och Gävle. Nu fortsätter utrullningen i Örebro, Jönköping, Göteborg, Karlstad, Värnamo, Snapparp, Ljungby och Malmö.

– HVO100 minskar klimatutsläppen med upp till 90 procent jämfört med fossil diesel. HVO100 blir ett viktigt komplement till vår miles diesel som innehåller upp till 40 procent förnybart, säger Helena Fornstedt.

HVO, hydrerad vegetabilisk olja, är en förnybar diesel som baseras på animaliska och vegetabiliska oljor, avfall och restprodukter. HVO100, dvs 100 procent HVO, fungerar utmärkt i vanliga dieselmotorer. Användning kräver godkännande från fordonstillverkaren då det ännu inte finns en europeisk standard för produkten. En sådan förväntas finnas på plats under första halvåret 2016. All HVO som säljs av Statoil är fri från palmolja.

– Om vi ska klara klimatmålen måste utsläppen från den tunga trafiken minska. Därför är det mycket glädjande att vi nu kan erbjuda ett helt förnybart alternativ till våra kunder i Helsingborg området, säger Helena Fornstedt.

Inlägget Statoil erbjuder HVO i Helsingborg dök först upp på Trailer.se.

HVO100 även på Statoil i Spånga

$
0
0

Statoil fortsätter att bygga ut nätet av tankställen för HVO100 för den tunga yrkestrafiken. Statoils truckdieselstation på Fagerstagatan i Spånga erbjuder också förnybar diesel, så kallad HVO100. Utbyggnaden är en del av Statoils satsning att erbjuda helt förnybara alternativ längs de viktiga trafikstråken.

– Vi ser en ökad efterfrågan på fossilfria drivmedel och är gärna med att stötta de åkare som vill göra en insats för miljön., säger Helena Fornstedt, Senior Director Fuel på Statoil.

Sedan början av 2015 har Statoils stationer i Götene och Lännaerbjudit HVO100. Initiativ som följts upp genom att stationerna i Norrköping och Gävle även öppnade för försäljning av HVO100.. Nu fortsätter utrullningen i Spånga, Örebro, Jönköping, Göteborg, Karlstad, Värnamo, Ljungby, Snapparp Helsingborg och Malmö.

– HVO100 minskar klimatutsläppen med upp till 90 procent jämfört med fossil diesel. HVO100 blir ett viktigt komplement till vår miles diesel som innehåller upp till 40 procent förnybart, säger Helena Fornstedt.

HVO, hydrerad vegetabilisk olja, är en förnybar diesel som baseras på animaliska och vegetabiliska oljor, avfall och restprodukter. HVO100, dvs 100 procent HVO, fungerar utmärkt i vanliga dieselmotorer. Användning kräver godkännande från fordonstillverkaren då det ännu inte finns en europeisk standard för produkten. En sådan förväntas finnas på plats under första halvåret 2016. All HVO som säljs av Statoil är fri från palmolja.

 

Inlägget HVO100 även på Statoil i Spånga dök först upp på Trailer.se.


NCC fick rätt mot Trafikverket

$
0
0

Trafikverket gjorde fel när de förkastade NCC Roads anbud för drift och skötsel av vägar Hudiksvall och Borlänge med utgångspunkten att anbuden hade för lågt pris. Högsta förvaltningsdomstolen ger NCC Roads rätt mot Trafikverket som nu tvingas ta med NCCs anbud i en ny utvärdering.

– Det är en lättnad att få rätt efter så lång tid och efter att förlorat mot Trafikverket i två lägre instanser. Vi har hela tiden hävdat att Trafikverket agerat fel juridiskt eftersom det saknats förutsättningar att förkasta NCCs anbud, säger Eric Thunegard, chefsjurist på NCC Industry.

– Efter noga övervägande lämnade vi ett anbud där den rabatt som normalt ligger utspridd på olika poster i anbudet synliggjordes med negativ prissättning, säger Henrik Lövgren, division manager NCC Infraservices.

Negativ prissättning innebär i de aktuella anbuden att NCC på några poster betalar Trafikverket istället för tvärt om. Vi valde att använda oss av denna möjlighet i förfrågningsunderlaget för att kunna lämna ett så konkurrenskraftigt anbud som möjligt.

– Vi vill se upphandlingar som premierar utveckling i kontrakten istället för lägsta pris, där partnering är ett alternativ. Det är mycket ovanligt att vi lämnar anbud med negativ prissättning och det är inte vår ambition att det ska bli vanligare, säger Henrik Lövgren. Förhoppningsvis kan domen inspirera Trafikverket och en del kommuner att välja andra utvärderingskriterier än lägsta pris.

Inlägget NCC fick rätt mot Trafikverket dök först upp på Trailer.se.

Dubbla dieselstölder i Östergötland

$
0
0

 

Östgötapolisen kunde i helgen konstatera att diesel är populärt i de mer ljusskygga kretsarna.Två dieselstölder rapporterades in samma natt och båda klarades mer eller mindre upp av Polisen. En vit skåpbil och en utlandsregistrerad bil var inblandade.

Kl. 22.22, på lördagskvällen, ringde personal på en bevakningsfirma och berättade att de i realtid via övervakningskamera kunde se hur tre personer tog sig in på ett företagsområde i området Tornby i Linköping.

Inne på området oberverades hur de tre männen slangade diesel från en lastbil samt tillgrep en cykel från ett förrådsutrymme innan de efter några få minuter lämnade platsen till fots och på nystulen cykel.

De tre unga männen, som är födda år 2000, 1998 och 1994, anträffades omgående av polispatruller i nära anslutning till brottsplatsen. De befann sig då vid en utlandskregistrerad bil vilken var mer eller mindre fullastad med misstänkt stöldgods av olika slag.

De tre greps, bilen med innehåll samt den tillgripna cykeln togs i beslag för vidare utredning.

När de har hörts med tolk kommer åklagare att fatta beslut om huruvida de skall vara fortsatt frihetsberövade eller om de skall försättas på fri fot.

Kl. 02.23, på söndagsmorgonen var det dags igen, då larmades polis till en firma på Fabriksvägen i Ödeshög med anledning av ett pågående försök till stöld av diesel.

Anmälaren kunde observera hur två personer slangade diesel från en lastbil för att sedan lämna platsen utan att få med sig de dieseldunkar som de haft för avsikt att tillgripa. Möjligen kan orsaken till att de lämnade platsen med oförättat värv ha varit att de noterat att de var upptäckta.

En av gärningsmännen lämnade platsen till fots, den andre i en vit skåpbil.

En hundpatrull kunde spåra upp och gripa den man som lämnat platsen till fots, den andre lyckades komma undan. Den gripne är i 25-årsåldern.

Inlägget Dubbla dieselstölder i Östergötland dök först upp på Trailer.se.

DAF ökade i Europa

$
0
0

Marknadsandelen för DAF Trucks i det tunga segementet på den europeiska lastbilsmarknaden ökade till 14,6 % under 2015. Detta berättar DAF i ett pressmeddelande.
– Vi har uppnått tillväxt inom nästan alla större marknader”, säger Richard Zink, styrelsemedlem och marknadsförings- och försäljningsansvarig. Vi levererar de bästa och mest ekonomiska lastbilarna någonsin. Dessa är de viktigaste orsakerna bakom tillväxten.

Han berättar att DAF hade en marknadsandel på 14,6 % (Jämfört med 13,8 % under 2014) DAFs marknadsandel ökade i större lastbilsmarknader, t.ex. Tyskland (10,8 % marknadsandel), Storbritannien (23,9 %), Spanien (11,3 %), Polen (18,9 %), Nederländerna (29,4 %) och Tjeckien (17,2 %).
Inom det tunga segmentet är DAF marknadsledande i Nederländerna, Storbritannien, Polen och Ungern. I Belgien och Tjeckien är DAF är marknadsledande inom dragbilssegmentet.

Under 2015 registrerade DAF runt 39 400 fordon i det europeiska segmentet tunga lastbilar, en ökning med 26 % jämfört med 31 200 lastbilar föregående år. Samtidigt ökade den totala marknaden för tunga, kommersiella fordon med cirka 19 % till fler än 269 000 enheter, jämfört med strax över 226 000 under 2014. Det här året förväntar sig DAF att den europeiska marknaden för tunga lastbilar uppgår till mellan 260 000 och 290 000 fordon.

Inlägget DAF ökade i Europa dök först upp på Trailer.se.

Mötesfri väg 288 mellan Uppsala och Östhammar

$
0
0

Under våren startar ombyggnaden av väg 288 mellan Alunda och Gimo till mötesfri landsväg. Ombyggnaden syftar till att öka trafiksäkerheten och framkomligheten. Under byggtiden får trafikanterna räkna med begränsad framkomlighet stundtals.

Väg 288 går mellan Uppsala och Östhammar, och är en viktig länk för regionen. Trafikverket har planerat för en mötesfri väg i olika etapper och det är nu dags för sträckan Alunda-Gimo, som är påbörjad och beräknas klar hösten 2017. Sträckan Alunda-Gimo bli en mötesfri landsväg i delvis ny sträckning. En vägplan är framtagen med förslag på ombyggnad, varav cirka 3 km i ny sträckning och cirka 11 km breddning av dagens väg.

Inlägget Mötesfri väg 288 mellan Uppsala och Östhammar dök först upp på Trailer.se.

Två lastbilar av vägen

$
0
0

Två lastbilar har kört av vägen och hamnat i diket vid lunchtid i dag. En av dem körde av väg 243 väster om Skrikarhyttan utanför Nora. Enligt uppgifter ska ekipaget ha vält i diket men det finns inga rapporter om att någon person har skadats.

Den andra lastbilen har kört av vägen på E45 i höjd med Fågelsjö nära gränsen mot Gävleborgs län. Utryckningsfordon har skickats till platsen och trafikanter får räkna med en något begränsad framkomlighet.

Inlägget Två lastbilar av vägen dök först upp på Trailer.se.

Viewing all 3270 articles
Browse latest View live