– Med hjälp av geofencing kan städerna skapa gröna zoner där fordon styrs digitalt och växlar över till eldrift i vissa områden. På gågator, runt skolor och sjukhus skulle det vara möjligt att få bilisterna att hålla skyltad hastighet, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd Stockholms stad.
Detta efter att en grupp samarbetspartners under gårdagen demonstrerade geofencing i urban miljö i Stockholm. Lastbilar, bussar och personbilar ingick i demonstrationen där tekniken visades upp. Samarbetsparterna har som mål att ta lärdom utifrån testerna, förbättra och utveckla tekniken för att på sikt kunna implementera lösningarna.
Geofencing är en geografisk zon där uppkopplade fordons tillträde, hastighet och användning av drivmedel kan styras digitalt. Arbetet med geofencing är ett viktigt utvecklingssteg för att skapa ett uppkopplat transportsystem med digital infrastruktur och gemensamma gränssnitt.
– När städernas infrastruktur och fordonen digitaliseras skapas nya möjligheter, uppkopplade fordon kan göra transporter mer effektiva, trafiksäkerheten ökar och klimatpåverkan minskar. Geofencing kan också bidra till att städerna står bättre rustade mot våldshandlingar med fordon. Detta måste naturligtvis kombineras med hur städerna utformas, säger Maria Krafft, på Trafikverket.
2017 initierade regeringen ett projekt för att skapa säkrare och mer klimatsmarta städer med hjälp av geofencing-teknik. I samarbetsprojektet som leds av Trafikverket, deltar Göteborgs stad, Stockholms stad, Scania, Veoneer, Volvo Cars och Volvo Group.
Regeringen ser digitalisering som ett av flera verktyg för att nå de transportpolitiska målen och skapa ett långsiktigt hållbart transportsystem. Trafikverket har även fått i uppdrag att inkludera geofencing i relevanta befintliga forsknings- och innovationsprogram.
Inlägget Digitala staket ska styra fordon i skyddade stadsdelar dök först upp på Trailer.se.