Maskinisten Niklas Krämer som kör för Närlunda Schakt & Transport på Ekerö fångade i februari 2017 en tjuv som stulit diesel från företaget tillsammans med en kollega. Detta får nu en sur eftersmak då Niklas Krämer och kollegan själv blivit misstänkt för brott – dels för brott mot kameraövervakningslagen men även för olaga frihetsberövande.
– Det här känns fruktansvärt bittert, säger Niklas Krämer till Expressen.
Enligt en artikel i tidningens motorsektion Allt om Bilar hade Närlunda Schakt & Transport haft återkommande problem med dieseltjuvar. För två år sedan fångade Niklas Krämer och hans kollegor några dieseltjuvar på bar gärning. Tjuvarna erkände brott men trots detta lades ärendet ner. Polisen motivering var att brottet enbart skulle ge böter.
Efter en tid öppnade åklagare fallet igen då denne menade att polisen fattat fel beslut. I höstas dömdes tre personer för stöld.
Men detta vara inte enda gången Niklas Krämer gripit dieseltjuvar. I februari 2017 fångade han och en kollega handgripligen en tjuv som stulit diesel från Närlunda Schakt & Transport. Denna gång skedde inte ingripandet i direkt anslutning till brottet. Tjuven kom undan på kvällen då stölden gjordes men lämnade en bil på platsen. Niklas Krämer riggat upp en kamera i den misstänkte tjuvens bil och när mannen kom tillbaka på morgonen kunde han gripas. Efter ungefär en halvtimme kom polisen och kunde ta tjuven med sig.
Även denna person släpptes innan straff kunde delas ut och då han lämnat landet har kammaråklagaren valt att lägga ner fallet.
Det är dock inte slut för Niklas Krämer och hans kollega för det. För en tid sedan fick de båda ett brev från polisen om att de skulle infinna sig till förhör. Denna gång som misstänkta. Polisförhöret gällde misstanke om olaga frihetsberövande och brott mot kameraövervakningslagen.
– Åklagaren lade ner förundersökningen emot den misstänkte mannen, för att sedan på mina egna vittnesuppgifter hålla mig som misstänkt. Det här känns fruktansvärt bittert, säger Niklas Krämer till Expressen.
Enligt brottsbalken får en civilperson gripa en misstänkt brottsling om detta sker på bar gärning. Eftersom det i det aktuella fallet gått flera timmar mellan brottet och ingripandet kan åklagaren hävda att ingripandet inte skedde på bar gärning. Enligt en dom i hovrätten från 2009 finns det ingen exakt tidsgräns för hur lång tid som får gå – däremot måste den misstänkte oavbrutet finnas inom synhåll.
Att montera en kamera för övervakning av en plats dit allmänheten har tillträde är inte heller tillåtet. Sådant krävs tillstånd från Länsstyrelsen.
En av få ljusglimtar i denna historia är åtminstone att dieselstölderna mot Närlunda Schakt & Transport helt har upphört sedan Niklas Krämer och hans kollegor själva tog tag i saken.
– Inte ens maskinerna ute på fält är drabbade längre, säger han till Expressen.
Läs mer:
Inlägget Fångade dieseltjuvar – är nu själv misstänkt för brott dök först upp på Trailer.se.